1.Eğitim Programları: Okuma-yazma, medeni hukuk ve yasal haklar, ev ekonomisi ve beslenme, anne eğitimi, bilgisayar, öğrenci destek programları vb.
2.Sağlık Programları:Hijyen, çevre temizliği, anne-çocuk sağlığı, genel sağlık vb. eğitim programları; kısmi poliklinik ve gezici sağlık hizmetleri; kırsal alan ve mahalle çalışmaları, sağlık taraması, aşı kampanyaları vb.
3.Gelir Getirici ve Kadın İstihdamını/Girişimciliğini Destekleyici Programlar: i)Meslek kazandırıcı ve gelir getirici alanlarda bilgi ve beceri geliştirmeye yönelik eğitim programları (el sanatları, trikotaj, biçki-dikiş, nakış, mefruşat, keçe işleme, taş işleme, gümüş işleme, tekstil, yöresel bebek, hediyelik eşya, sabun, kumaş boyama, kuaförlük, güzellik uzmanlığı, hamur işleri vb.); ii) kadın girişimciliğinin desteklemesine yönelik olarak girişimcilik eğitimi, mikro finasman/kredi desteği sağlanmasına aracı olunması, bireysel danışmanlık hizmetleri; iii) pazarlama-satışa yönelik etkinlikler: (sergi, fuar vb.) ÇATOM’da üretilen ürünlerin elektronik ortamda tanıtımı ve pazarlanmasına yönelik bir ürün katalogu hazırlanmış ve WEB sayfasında sunuma açılmıştır.
4.Okul Öncesi Eğitim Programları: 04-06 yaş grubuna yönelik eğitim programları.
5.Çocuk Okuma Odaları: 04-06 ve 07-14 yaş grubu çocuklara yönelik olarak grup, okul öncesi ve açık kapı programları.
6.Sosyal Destek Programları: Nüfusa kayıt, resmi nikah, yeşil kart vb. konularda destek sağlanması, temel eğitim, YİBO ve açık öğretime özellikle kız çocuklarının yönlendirilmesi, çoğunluğu kız olmak üzere yoksul öğrencilere eğitim bursu verilmesine aracılık edilmesi, ihtiyacı olanlara ayni/nakdi sosyal yardım sağlanması, tekerlekli sandalye temini vb. konularda aracılık işlevi üstlenilmesi.
7.Sosyal Sorumluluk Programları:Eğitime destek kampanyaları, mahalle ve köy çalışmaları, çevre koruma ve ağaçlandırma, sağlık taraması, aşı kampanyası vb. toplum yararı çalışmalara gönüllülük temelli destekler.
8.Kültürel-Sosyal Etkinlikler:Seminer, sergi, etkileşim toplantıları, sinema ve tiyatro, önemli gün kutlama, tiyatro gösterisi, gezi ve piknik vb.
“ÇATOM gönüllü saha grubunun bir üyesi olarak yaptığımız çalışmalar yaşadığımız yeri tanımamızı sağladı. Ailelerin yaşam mücadelesi, mağdur insanlar, genç kızların yaşam sıkıntıları ve daha yazamadığım birçok şey. Bugüne kadar yaşadığım yere ne kadar yabancı ve burada olmama rağmen ne kadar uzakta yaşadığımı fark ettim. Sadece bu değil, ÇATOM’da maddi ve manevi her şeyi görüp öğreniyorum. Mesela 8 Martın benim günüm olduğunu bilmiyordum. ÇATOM sayesinde bugünü öğrenmekle kalmadım, bugünü bütün kadınlarla birlikte kutladım.” Mardin Ömerli ÇATOM Katılımcısı |
“Yasal Haklar ve Medeni Haklar Eğitimi ile katılımcıların kadın hakları, sorumlulukları ve özgürlükleri konusunda belli bir bilinçlenmeye doğru gittikleri görülmektedir. ÇATOM’larınmekan itibari ile bu eğitime uygun mekanlar olduğu gözlenmiştir. Çünkü kadınların bu mekanlarda kendilerini daha rahat ifade edebilme hakkına sahip oldukları konusunda bir güvenleri vardır. Bu husus da genel anlamı ile gözlenmiştir.” Eğitici-Avukat |
“Yaşlılar haftası nedeniyle Şanlıurfa Belediye Huzur Evi’ne gittiğimiz zaman dedelerimiz, amcalarımız çok mutlu oldular. Katılımcıların ve bizlerin elimizde götürdüğümüz küçük hediyeler ve pastalar onları bir an olsun dertlerinden ve yalnızlıklarından uzaklaştırdı.” Şanlıurfa Yakubiye ÇATOM |
Bugüne kadar çoğunluğu kadın olmak üzere yaklaşık 250 000 kişi doğrudan ÇATOM programlarından yararlanmıştır. Bu sayı ÇATOM programlarına katılanları ve sağlık hizmetlerinden yararlananları içermekte olup mahalle/köy düzeyinde yapılan yaygın çalışmalar toplama dahil edilmemiştir.
Örnek Proje:ÇATOM’lar Eylül 2002’de Johannesburg’da gerçekleştirilen RİO+10 Sürdürülebilir Kalkınma Dünya Zirvesi’nde Türkiye tarafından sunulan en iyi 23 örnek proje içinde yer almıştır. Japonya Kyoto’da 3. Dünya Su Forumu (16-23 Mart 2003) kapsamında düzenlenen Su Eylem Yarışması’nda ÇATOM Projesi 870 projeden 150’si içine girmiştir. |
ÇATOM Projesi kapsamında 2002 yılından bu yana uygulanmakta olan GAP-ÇATOM Burs Projesi aracılığıyla 1.550 kız öğrencinin eğitim bursu almasına aracılık edilmiştir. Proje aracılığıyla kılzarın eğitimine kanalize edilen kaynak 12.000.000,00 TL (onkimilyontürklirası)’ye ulaşmıştır.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İBB Kadın Koordinasyon Merkezinin desteği ile 05-21 Haziran 2014 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen “Doğudan İstanbul’a Kadın Eli Sergisi” kapsamında 130 000 TL gelir elde edilmiştir. |
ÇATOM’larda düzenli programların yanı sıra katılımcıların sosyal ortamlarda kendini ifade etme, özgüven kazanma ve aile içinde karar alma sürecine katılma gibi bireysel kapasitelerini geliştirmeye yönelik sosyal etkinlikler de düzenlenmekte ve bu konuda çeşitli kuruluşlardan zaman zaman destek alınmaktadır.
Yıl içerisinde ÇATOM sorumlularının ve usta öğreticilerin seminer, panel, toplantı, brifing, fuar ve gezi gibi çeşitli etkinliklere katılımı sağlanarak kapasite ve deneyimlerinin arttırılması ve kazanılan deneyimlerin kurs ve programlara yansıtılması amaçlanmaktadır.
GAP Bölgesi’nde ÇATOM’lar yoluyla geliştirilen ve oluşturulan yerel kapasitenin sonucu olarak, 2008 yılından bu yanaÇATOM’lardaki kadınlar kendi sivil toplum örgütlerini kurmaya başlamışlardır. Bu çerçevede aşağıdaki GAP kapsamında bulunan illerin tamamında ÇATOM Derneklerinin kuruluşu tamamlanmıştır.
Mardin ilinde iki, Kilis ilinde bir olmak üzere ÇATOM’ların desteğiyle kadınlar tarafından üçkooperatif kurulmuştur.
22-24 Haziran 2014 tarihleri arasında ÇATOM koordinasyon toplantısı yapılmış, toplantıya ÇATOM sorumlularının tümü katılmıştır. Toplantıda deneyim paylaşımının yanısıraÇATOM Sosyal Etki Değerlendirme çalışmasına ilişkin bir çalıştay yapılmıştır.
GAP İdaresi Başkanlığı’nın,UNDP’nin teknik İsveç Kalkınma Ajansı (SIDA)’nın finansmandesteğiyle uyguladığı “Kadının Güçlendirilmesinde Yenilikler: Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki Kadınlar İçin Gerçekleştirilebilir Bir Model” projesi kapsamında sağlanan tasarım desteğiyle ÇATOM’larda üretilen ürünlerin kaliteleri arttırılmıştır. Batman ÇATOM bünyesinde bir tekstil atölyesi açılmış “Argande” adında bir marka oluşturulmuş ve bu marka altında üretim yapılarak MUDO Mağazalarında satışa sunulmuştur. |
“ÇATOM’da katıldığım kurslar ile hem el becerilerimi hem de kendimi geliştirebiliyorum. Yaptığım ürünleri satma imkanı buluyorum. Kendi kazandığım parayla ailemin karşısına çıkıp “Ben de bir işe yarıyorum!” diyebiliyorum. Yine ÇATOM’da aldığım hukuk eğitimiyle bu ülkede kadınların da yasal hakları olduğunu öğreniyorum. Meğerse kadın ve erkek eşitmiş!” Mardin Ömerli ÇATOM Katılımcısı |