El Nakışları ve Antep İğneleri:
Teli çekilebilen ( atkı ve çözgü iplikleri doğru dokunmuş olan ) tüm kumaşlara uygulanan ve çeşitli teknikleri kapsayan bir uygulamadır. Kumaşın atkı ve çözgü iplikleri jilet ve makas yardımıyla boşaltılır. Çeşitli çeyiz ürünlerinde ve kıyafet süslemelerinde kullanılır. Örneğin: Oda Takımı, Yatak Örtüsü, Çeşitli amaçlı örtüler, Fular, Namaz Baş Örtüsü v.b.
Çekilen Teller Kalınlık ve İnceliğine Göre Çeşitli Guruplara Ayrılır
1- Kesilen iplik sayısı ile bırakılan iplik sayısı eşit olan ajurlar ( mercimek, filitre )
2- Kesilen iplik sayısı az bırakılan iplik sayısı fazla olan ajurlar ( ciğerdeldi, cemaliyen )
3- kesilen iplik sayısı fazla bırakılan iplik sayısı az olan ajurlar ( örümcek, kartopu )
4- Fantezi ajurlar , kesilen ve bırakılan iplik sayısı uygulanacak ajura göre ayarlanır
Ayrıca el nakışları renkli ipliklerle ve simle de çalışılır. Bunlar; beyaz iş , çin iğnesi, hesap işi,dantel angles , kanava iğnesi..
Teli çekilen kumaşlara uygulanan el nakışlarında, kumaşın cinsine göre iplik seçimi yapılır. İpekli kumaşa ipek, keten kumaşlara pamuklu iplikler kullanılır.
El Nakışı ( Antep İğneleri ) işçiliğinin çkendi içinde çok çeşitli teknikleri vardır. Bunların başlıcaları; Mercimek İğnesi, Filitre, Citibadem ,Ciğerdeldi, Cemaliyen, Kartopu, Örümcek ve susma çeşitleridir.
Özellikle Antep İğneleri El Nakışları Kilis ili ve yakın çevrelerde bilinir ve uygulanır. Yapımı çok meşakkatli olduğundan dolayı çok değerlidir. Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarımız arasındadır.