İğne Oyası Tekniği Hakkında Genel Bilgiler:
Geleneksel kültürümüzün yeni kuşaklara geçmişten günümüze gelebilen süslemek amacıyla kullanılan ve tekniği örgü olan iğne oyaları sadece Türk’e özgü bir el sanatıdır. İletişim amacı olarak Anadolu insanı geleneksel yaşantısının gereği olarak tüm yaşamış ve yaşamamış duygularını büyük bir içtenlikle iğne oyaları aracığıyla dile getirmiştir.
ÇATOM’larda İğne Oyası Kursuna devam eden katılımcılarımız siparişde çalışarak ekonomiye katkıda bulunmaktadırlar.
Geleneksel Türk kültürünün ilginç örneklerinden biri olan İğne Oyalarının biçim, renk ,kompozisyon açılarından bir iletişim aracı olarak kullanıldığı bilinmektedir.
Yöremizde Yapılan İğne Oyaları:
Kullanılan araç-gereç,motif ,renk ,kompozisyon ve kullanım alanları bakımından farklılık göstermektedir.Oyalar özellikle Anadolu çeyiz geleneğinin vazgeçilmez bir parçasını da oluşturmaktadır.
Genç kızların çeyizlerinde yöremize göre İğne Oyası; yazmaya ,tülbente ,oda takımlarına v.b. yerlerin süslemelerinde de kullanılmaktadır.
Kullanılan Malzemeler:
İğne Oyasında çeşitli ebatlarda iğneler kullanılmaktadır. Osmanlı dönemi ve cumhuriyet döneminde 1950-1960 yılarına kadar genellikle ipek ipliği,sonraları ipek-pamuk ipliği daha sonraları pamuk ve genellikle sentetik iplik kullanılmıştır.
İğne Oyasında teknik olarak üçgen ilmek veya kare ilmek kullanılmaktadır.